Gazon rulou si plantare gazon

Gazon prin insamantare sau rulou gazon

Cele mai multe solicitari pentru lucrari vin pentru gazonare fie prin insamantare fie prin gazon rulou.

Plantare gazonDe foarte multe ori auzim intrebarea de ce apeleaza lumea la firme de amenajari peisagistice pentru aceasta lucrare. Motivul este acelasi pentru care apelam la coafor, mechanic auto sau constructori in loc sa facem noi ceea ce presteaza acestia: pentru ca sunt profesionisti ale caror meserie este prestarea acestor servicii si calitatea lucrarilor efectuate de catre firma de specialitate este una mult superioara celor facute de catre neprofesionisti. Daca va uitati la pret si exista diferenta, trebuie sa stiti ca diferenta in ceea ce priveste durabilitatea lucrarilor ( de fapt si a garantiei ) este mult mai lunga la lucrarile facute de catre specialisti, deci in termen lung economia o faceti cu alegerea serviciilor profesionale. Asa este si cu gazonarea gradinii. Diferenta dintre gazonare prin insamantare de catre firma de amenajari peisagistice si oricine nu este de meserie consta in:

FIRMA DE SPECIALITATE

MUNCITOR, NEPROFESIONIST

garantie pete de pamant, goluri
durata de viata mult mai lunga fire de iarba de slaba calitate
zona gazonata mai verde, sanatoasa chiar si in umbra sol / pamant necorespunzator, compactat
seminte profesionale si ingrasamant corespunzator peluza arsa in timp de seceta si cu muschi in umbra
Creat de catre firma de amenajari gradini Creat de neprofesionisti

 

Folosim numai seminte profesionale selectate cu atentie de la producatorii Scotts Everris, RAGT, Barenburg si EuroGreen. Acestia sunt cele mai mari producatori de seminte din punct de vedere al calitatii. Fiecare are minim 25 de feluri de seminte din care alegem combinatia perfecta pentru Dumneavoastra in functie de circumstante: existenta unor sisteme de irigatii, amplasamentul terenului, cum cade soarele, tipul solului respectiv dorintele clientului in privinta cu estetica gazonului. Folosim numai seminte de la acesti producatori si avem referinte excelente la lucrari de gazonare, astfel putem oferi linistit garantie la gazon atat la plantare gazon cat si la gazon rulou. In galeria noastra de lucrari puteti vedea poze despre lucrari de plantare dar si de montare rulouri.

Metode de plantare gazon

Masina de imprastiat seminte si ingrasamantMetodele de plantare gazon sunt numeroase. In cazul de reinsamantare (regazonare) gazonul vechi se poate intoarce in pamant sau se poate erbicida si evacua dupa decopertare. Este foarte important modul in care se face imprastierea de seminte de gazon. Majoritatea oamenilor efectuaza acest pas cu mana. Pentru a rezulta un gazon uniform si cu acoperire 100% in cel mai scurt timp dupa gazonare folosim masina de imprastiat Scotts Deluxe Edge Guard, masina de imprastiat seminte cu functie de imprastiere la marginea terenului de insamantat.

Tipuri de gazon

seminte de gazonSe stie faptul ca semintele profesionale sunt compuse din diferite specii de gazon atent selectate. In functie de mediul in care o sa fie efectuate lucrarile de plantare gazon (clima zonei, amplasamentul terenului si al cladirilor si plantelor in functie de traseul soarelui, tipul solului, existenta sistemului de irigat) si de scopul pentru care se face se alege combinatia potrivita de seminte. Iata si niste tipuri:

  • gazon tip sport: se poate semana oriunde, este rezistent la trafic intens, se folosesc si pe terenuri de sport, terenuri de joaca, este practic cea mai folosita combinatie de seminte de gazon
  • gazon de umbra si de soare: aceasta selectie de seminte se folosesc la insamantarea locurilor mult prea umbroase sau cu prea multa soare, mai ales in cazul in care nu exista sistem de irigat
  • gazon englezesc: are fire mai fine, subtiri, din punct de vedere estetic este foarte frumos. Aceste seminte se folosesc pentru parcuri sau spatii gazonate cu trafic redus, fiind sensibil la acest lucru.
  • gazon japonez: este foarte popular in randul celor carora le place sa aiba flori mici in zona gazonata. Aceasta combinatie de seminte de gazon se foloseste si in livezi unde se taie numai odata pe luna.

Udarea, irigarea gazonului

Sistem de irigareFie vorba de iarba insamantata sau creat prin montare gazon rulou, acesta are nevoie de aceasi cantitate de apa zilnica. Udatul acestuia se face uniform pentru o crestere uniforma. Solutia optima pentru irigare este instalarea unui sistem automat de irigatii. Pentru detalii intrati pe pagina sisteme de irigatii automate.

Gazon rulou. Ce insamna? Cum arata?

rulouriDaca doriti sa aveti o peluza perfecta in cel mai scurt timp posibil, atunci aveti nevoie de gazon rulou. Exista foarte multe denumiri pentru aceste rulouri: iarba rulata, covor gazon, rulouri de iarba, iarba rulou, etc… Toate inseamna acelasi lucru: gazon decopertat si transportat in rulouri, precum si covorul, pentru a nu ocupa mult spatiu la transport.

Greutatea unui rulou de gazon poate varia intre 17-35 Kg / bucata in functie de umiditatea si grosimea solului cu care este decopertat. Bucatile de rulouri pentru gradini micisunt de 1m2: 40cm latime si 250 cm lungime.

In Romania exista mai multi furnizori de gazon rulou, dar si gama de produse variaza mult. in general preturile sunt intre 2.5 si 5 Euro / m2. Diferenta dintre aceste rulouri pot fi foarte mari: sol nisipos sau negru, combinatia de seminte din care este insamantata, grosimea solului cu care sunt decopertati, programul de insamantare, tratamentul fitosanitar, etc…

Firma noastra, Special Garden Design SRL va ofera servicii profesionale de gazonare prin gazon rulou de la pregatirea, nivelarea terenului pana la intretinerea gazonului.

Montarea rulourilor

Rulou de iarba

Si la motarea rulourilor metodele variaza, sunt unii care pun direct pe iarba deja existenta, fara sa o evacueze sau sa o erbideze inainte. Inrtebarea este cum se face priza intre solul vech care e acoperit de fire de iarba si bucatile de rulouri de gazon noi. Riscant. La montarea propriuzisa a bucatilor de rulou de gazon sunt instructiuni foarte importante de catre producatori. Aceste instructiuni, regului sunt greu de respectate de catre oameni care nu au experienta in aceste lucrari. Din prima toata lumea crede ca e simplu si oricine poate sa o faca, dar nu cred ca ar vrea cineva dupa ce da atatia bani pe rulouri ca dupa un timp sa aiba locuri in care iarba se usca si sa raman spatii, goluri intre bucatile de rulou unde nu o sa mai creasca iarba deloc. Nu degeaba organizeaza producatorii seminare despre modurile de montare al rulourilor.

Cat tine si cum ingrijim gazonul?

Gazonul creat din rulouri este un unul normal produs din insamantare, dar cu o varsta de 18-24 luni intretinut si tratat cu tratamente fitosanitare, astfel incat sa fie un gazon perfect. Intretinerea gazonului din rulouri se face exact la fel ca celui insamantat direct in gradina, fiind pana la urma acelasi dar cu alta varsta. Pentru intretinere vizitati pagina de intretinere gradini si spatii verzi.

Comentati pagina

Comments are closed.

Distribuiri